Followers

30 March 2012

saya suka senyum. awak?




assalamualaikum :)

tengok tajuk, tengok gambar, dah tahu kan apa yang akan diperkatakan.. of course, mengenai SENYUMAN.. nah, senyum sikit :)

sejak dari kecil lagi, ummi selalu cakap yang saya bermulut M.
kalau senyum nampak = Manis
kalau xsenyum nampak = Masam..
betul ke? =.=!
kawan-kawan pun selalu cakap yang kalau tak kenal,
mesti ingat saya sombong. ^^
haa, ni pun ada kaitan dengan senyum jugak lah ni. haish~

kenapa susah nak senyum?

1) senyuman tak berbalas

yang ni lah faktor utama kenapa susah sangat nak senyum. korang pernah tak alami situasi di mana korang mati-mati senyum kat seseorang ni. tapi, dia cool, buat tak endah je. apa perasaan korang? mesti rasa nak cari kotak dan menyorok dalam kotak kan?

2) mengejek

setiap orang Allah dah cipta punyai keunikan masing-masing. tak percaya? cuba tengok kawan-kawan kita. masing-masing punyai senyuman yang unik kan? sebab tu senyuman ni tak kira rupa paras. asal senyum je, sapa-sapa je akan tertarik.. tapi, ada juga yang bila senyum, orang jadi musykil. "aish, dia ejek aku ke tu''.. kenapa? mungkin sebab senyuman tu nampak sinis ataupun terlalu manis sampai orang pun naik pelik. sebab tula ramai yang ambil jalan supaya tak senyum kepada orang yang dikenali.

3) malas

yang ni pun boleh jadi salah satu faktor jugak. tahap kemalasan memang berada di tahap maksimum sampai nak gerakkan bibir pun susah. kalau jumpa ngan orang-orang macam ni, kita bagi dorang dengar kuliah ustaz Azhar Idrus banyak-banyak. boleh? :)

ok, cukupla tiga sebab je kenapa susah sangat nak ukirkan senyuman. nanti banyak-banyak malas pula nak baca kan? apa kata sekarang kita tengok pula kenapa kita perlu senyum? jom!

kenapa perlu senyum?

1) senyum itu satu sedekah

Rasulullah S.A.W bersabda yang diriwayatkan oleh Bukhari dari Kitabul Adab bermaksud "engkau tersenyum di depan saudaramu adalah sedekah.." wah, senangnya nak bersedekah kan.. tak perlu keluarkan wang ringgit pun. cuma senyum je kat orang lain. dah dikira bersedekah. syok kan? :)

2) gembirakan hati

kita juga perlu senyum untuk menggembirakan hati orang lain. besar pahalanya kalau kita menggembirakan orang yang sedang berduka. bahkan, kita pun akan jadi gembira kalau tengok orang yang kita sayang gembira. bila dah sama-sama gembira, mestilah hubungan pun jadi lebih rapat dan harmoni kan? senyuman kan pengikat hati..sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "janganlah kamu meremehkan kebaikan apa pun, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang manis (wajah ceria dan senyuman) - Hadis riwayat Muslim. :)

3) menarik

senyuman itu membuatkan orang lain tertarik dengan kita. kenapa? sebab senyuman yang ikhlas itu tersangat-sangat indah dan menarik. tak percaya? cuba ambil cermin, dan senyum. cantik tak? :) takpun, cuba keluar bilik dan senyum kat housemate.. mesti dorang pun akan senyum balik. kenapa? sebab dorang tertarik dengan senyuman anda. :)

4) kajian

mengikut kajian yang biasa kita dengari, senyuman manis hanya memerlukan 16 otot untuk digerakkan berbanding 43 otot apabila muka seseorang itu masam. tapi, kalau diikutkan, banyak lagi kajian-kajian mengenai senyuman ni. ha, kalau nak tau lebih lanjut mengenai senyuman dan fakta-fakta mengenai senyuman ni, boleh la jenguk kat sini..

4 je la yang mampu dikongsi malam ni. sebenarnya, ada 1001 lagi sebab kenapa anda perlu senyum. kalau anda penggemar lagu-lagu tanah air, mesti la biasa dengar lagu ni kan?

Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

semua orang suka senyuman. lirik kat atas ni memang ada benarnya. kalau semua orang kat dunia amnya dan malaysia khususnya saling mengukirkan senyuman, pasti dunia ini tidak kenal erti bermusuhan, dsb. setuju tak?

oklah, sebelum tirai dilabuhkan, apa kata kita baca info menarik mengenai senyuman ni.
sumber asal : wikipedia.

Senyum mampu mengubah mood kita. Dalam bidang psikologi terdapat teori yang disebut 'maklumbalas wajah' (facial feedback). Hipotesis ini menegaskan bahawa 'pergerakan wajah secara sendirinya menyediakan maklumat persekitaran yang lengkap untuk menentukan pengalaman emosi'. Menurut Davis dan Palladino, ia bermaksud maklumbalas dari ekspresi wajah seseorang akan mempengaruhi emosi dan perlakuannya. Berdasarkan teori ini maka boleh disimpulkan bahawa mood seseorang boleh ditingkatkan dengan senyuman.

Guillaume Duchenne (1806-1875), ahli neurologi Perancis merupakan seorang pakar dalam elektro-diagnosis dan elektro-terapi telah membuat kajian berkaitan senyuman. Beliau telah membuat perbandingan anatomi terhadap senyuman asli dan senyuman palsu. Berdasarkan keputusan yang diperolehi, beliau mendapati bahawa senyuman sebenar yang terhasil daripada rasa gembira dan bahagia bukan sahaja menggerakkan otot-otot di bahagian mulut, malahan juga otot di bahagian pipi dan mata. Berbanding senyuman palsu yang hanya melibatkan otot sekitar mulut. Senyuman Duchenne (Duchenne smile) telah diambil bersempena nama beliau.




si comel ni cakap : senyum tu awet muda! :)



wassalam. :)


29 March 2012

LALAI

assalamualaikum w.b.k.h

Hari ni telah disedarkan kembali bahawa hidup di dunia ini hanyalah pinjaman.
setiap udara yang dihirup, setiap nafas yang dihembus, mesti dibayar dengan amalan.
petang tadi, time kokurikulum, ustaz zaki a.k.a penasihat ko kitorang ada cakap pasal kepentingan dan kewajipan mengetahui sifat-sifat harus dan wajib bagi Allah S.W.T.. Setiap penjelasan ustaz buat diri ini terasa kerdil.. Terasa seakan-akan terlalu lalai. lalai dengan matlamat diri sendiri yang langsung tak menyumbang kepada agama. lalai dengan kesibukan menjaga perasaan dan kemaslahatan kawan-kawan yang belum tentu dapat menjamin diri masuk syurga. lalai terhadap amanah yang telah dipertanggungjawabkan. lalai dengan keindahan duniawi yang hanyalah persinggahan semata. ya Allah, aku berlindung dari perbuatan yang melalaikan ku dari mengingatiMu ya Allah.. Redhailah aku. Redhailah kami. Redhailah ahli keluarga serta teman-temanku ya Allah. bantulah kami dalam mendekatkan diri kepadaMu ya Allah.. sesungguhnya, hanyalah kepadaMu kami meminta dan berharap..

wallahu'alam..

28 March 2012

ISTIQAMAH


Assalamualaikum w.b.k.h..
sebelum kita semua melelapkan mata malam ni, apa kata kalau kita semua cuba fahami intipati yang cuba disampaikan gambar ni.. :) jom, screen~


ok, dah faham kan? ayuh, kita sama-sama cuba dari sekarang.. :)

p/s: esok hari khamis.. jom puasa sunat?


K.A.W.I.N




assalamualaikum w.b.k.h..
semoga kita semua sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik olehNya..

kenapa saya tiba-tiba post pasal kawin ni?
memang tak dinafikan isu kahwin ni antara isu yang paling hot dalam kalangan muda-mudi pada masa kini. Lebih-lebih lagi, dalam kalangan mahasiswa..
yelah, daripada duk berdua-duaan, berpimpin tangan pergi pasar malam
tanpa ada ikatan yang sah, baik halalkan saja perhubungan tu. ye dak?
benda-benda yang dianggap 'common' ni la yang membawa kepada
peningkatan kes zina, pembuangan bayi dan sewaktu dengannya.

siapa kata kahwin masa belajar ni susah? me myself, already have two friends yang dah kahwin by the age of 20. dan alhamdulillah, kehidupan mereka pun nampak bahagia je. Dah ada kekasih halal la katakan. takde orang nak larang pun kalau nak berdating bagai. :)

then mengenai isu couple pula, apa kata kita hayati kata-kata UAI di bawah ni. Alah, kata-kata UAI yang paling famous. buktinya, kata-kata ni lah yang sering menghiasi wall-wall kawan-kawan dan mungkin juga diri sendiri. Kan? :)

*gambar kecik alahai.. =.=*

another main point yang saya nak share kat sini adalah mengenai persepsi masyarakat terhadap isu kahwin ni. firstly, suka saya petik dua pendapat berbeza daripada lecturer saya kebelakangan ni mengenai isu kahwin. sebelum tu, note that yang ahli kelas kitorang semuanya cantik dan takde hensem.

kata lecturer P :
Buy your own car, house, property, having great job and etc
and later then baru you fikir pasal kahwin.

kata lecturer L :
Perempuan ni, patut fikir cepat-cepat pasal kahwin ni. kenapa?
by the age of 26, kamu semua akan mula risau dan terbeban dengan persoalan
'sapa yang nak kat aku'.

kata saya : sampai jodoh, saya kahwin.. hehe

Firman Allah S.W.T dalm surah An Nur 24:32 yang bermaksud :

"Dan kahwinlah orang bujang (Lelaki atau perempuan) dari kalangan kamu, dan orang yang salih dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah swt akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpa kurnia-Nya, kerana Allah swt Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui"

Jadi, fikir-fikirkanlah apa yang terbaik untuk kita.
masing-masing dah kenal hati budi dah faham kehendak dan keperluan diri sendiri.
jadi, fikirkan langkah seterusnya dan bincangla dengan ibu-bapa..
insyaAllah, mereka faham. kalau nak kukuh lagi hujah-hujah,
bagi je tengok video kat bawah ni.. :)

p/s : Jom hayati.. :)



video


27 March 2012

Salam Pembuka Tirai



Assalamualaikum bloggers + sahabat sekalian..

there have been a long time since i'm not updating my page.
oh! i'm really2 sorry and i'm about punishing myself.
and now, as you can see, i've changed my blog template.
why?
of course to give some new spirit! hehe..

btw, salam ukhuwwah.. n until we meet in the next entry.. insyaAllah..

p/s : i'm also curious. when will be my next entry.. dush! =.=!