Followers

10 January 2010

anda LESU??~

assalamualaikum w.b.k.h..

sebagai seorang pelajar, kita memang tak boleh lari dari istilah : lesu, tidak bermaya, tidak cukup tidur dan sebagainya kan.. haa.. jadi, memandangkan ana pun mengalami masalah yang sama, besarlah hati ana nak kongsi tentang isu LESU dan bagaimana cara untuk mengatasi kelesuan ni.. harap, dapat bagi input kat kita semua yup..! =)

CARA mengatasi keLESUan

1. tidur yang cukup
dapatkan tidur yang cukup dan berkualiti.. berapa jam?? lima jam semalaman sudah memadai.. iaitu, dari jam 12.30 tgh mlm sampaila 5.30 pagi.. dan, kalau tak salah, tidur yang tidak mencukupi menyumbang kepada masalah obesiti.. (xnak!)

2. tidur sebentar waktu tengah hari (qailulah)
jika anda terlalu letih dan memerlukan penumpuan pada sebelah petang, tidurlah seketika sebelum waktu zuhur.. tidur ini adalah sunnah Rasulullah S.A.W dengan syarat, berniat untuk bangun pada malam hari nanti untuk qiamullail.. satu jam qailulah menyamai 3 jam tidur pada waktu malam..

3. kerja sokongan
apabila anda belajar, anda mesti bersedia untuk melakukan 2 kerja :
-kerja utama dan kerja sokongan yang aktif.
sebaik saja anda berasa lesu atau mula mengantuk, terus lakukan kerja sokongan. cthnya, mencari bahan rujukan, mnyusun fail, berdiskusi dengan roomate, dan mencari bahan dari internet.. (make sure, bukan bukak FACEBOOK yup) heee~

4. aktiviti pergerakan
lakukan aktiviti yang memerlukan pergerakan seperti, lakukan kerja sambil berdiri, melihat pemandangan hijau yang saujana melalui tingkap (penulis tidak maksudkan 'skodeng' yup), dan juga mengemas tempat belajar..

5. lain2 aktiviti
kalau dah lesu dan memang tidak bermaya jugak, bolehlah buat secawan minuman yang berkhasiat, berwudhu' dengan niat hendak menghalau syaitan yang menggangu proses menimba ilmu, dan juga membuat senaman regangan kecil seperti menggerak-gerakkan jari,meregangkan bahu, leher, dan juga tangan..


namun, sebelum belajar, kita mestilah menanam motivasi yang tinggi dalam diri untuk menyiapkan kerja dengan pencapaian yang paling cemerlang.. haa.. bukannya, nak cepat-cepat siap, tapi, kerjanya kurang memuaskan..kita juga boleh berdialog dengan minda kita, dan mengarahkan minda kita supaya berkerja dengan cergas dan cerdas. latih minda untuk sentiasa peka dengan keadaan sekeliling dan sentiasalah rasional dalam membuat sebarang keputusan..

selain itu, makanan juga boleh menyebabkan kelesuan..antaranya ialah :

- makan pagi yang berat seperti nasi berlauk daging dan seumpamanya..
- nasi lemak yang banyak mengandungi santan (lemak).. ngee~
- nasi pulut.. (kat arked xde.. so, no worry.. hehe)
- makan tengah hari yang berat... (ups! biasanya, memang makan nasi tengah2 hari nie.. aiseyh.. kena ubah la nie ye..)
- makanan yang tidak berzat dan berkhasiat ( tidak mengandungi karbohidrat, gula atau lemak) juga boleh menyebabkan kelesuan kerana kekurangan tenaga yang disumbangkan..

kalau buat survey tentang siapa yang 'skip' makan pagi ni, mesti ramai kan? hehe...
"ala... nak jimatlah..", "aku nak diet la.. xnkla makan pagi..", " ish! kelas start kol 8.. aiseyh... arked pn x bukak lagi..." haa.. banyaknya alasan kan? hehe.. takpe2.. ana faham sebab ana pun lebih kurang je.. :D ... tapi, ana yakin, ramai yang dah tahu akan kepentingan 'breakfast' ni.. jadi, di sini, ana nak kongsi juga antara makanan-makanan yang dapat mengelakkan kelesuan kita semua..

antaranya :
-bijirin yang mudah hadam dan memberi banyak tenaga.
-fresh orange untuk mencairkan lemak menjadi tenaga.
-buah-buahan
-air mineral
-susu segar

haa.. jadi, arked, cafe or kedai makan bukan lagi menjadi alasan kita untuk skip breakfast.. kalau pergi giant ke, bolehlah borong banyak-banyak makanan-makanan ni semua yup.. borong untuk sebulan terus.. laagi senang.. =)

next, bagaimana nak mengelakkan lesu ketika kuliah, presentation dan juga diskusi.. haa.. bab ni, jom kita baca elok-elok.. lepas ni takdelah mengantuk/'tersengguk-sengguk' lagi dalam kelas..

bagaimana nak mengelakkan lesu ketika kuliah

-fokus
-datangkan minat yang mendalam.. (boleh diaplikasikan untuk subjek-subjek yang memerlukan banyak pembacaan dan pemahaman spt Basic Principle in Education, sejarah)
-jana minda untuk bertanya secara kritis
-catat menggunakan peta minda
-dengar lecture dengan jelas
-baca fikiran pensyarah mahupun teman diskusi anda
-keluarkan pengetahuan atau pengalaman lalu sebagai input perbincangan semasa..


APA??? masih mengantuk??

itulah kelemahan makhluk yang bernama manusia berbanding malaikat yang tidak pernah lesu dan mengantuk daripada mencatat setiap detik kebajikan dan dosa yang kita lakukan, tidak pernah leka dalam menjalani segala perintah dan suruhanNya yang Esa, serta tidak pernah bertangguh dalam menjalani tugas untuk mencabut nyawa dari badan manusia.. dan kita? alahai..kadang-kadang, pegang pen pun boleh terjatuh kan kalau dah mengantuk!

oleh itu, jadikan lah kelemahan kita ni, sebagai pemangkin untuk mencoret segala kebaikan.. jom kita sama-sama berusaha untuk mengubah tabiat lesu ni kepada cergas dan bersemangat waja.. ayuh! chayo'! 





2 comments:

maryam said...

bagus post ini. huhu.
kne minum fresh orange byk2. :p

farihah ahmad said...

hehe.. yup mayam...
start kumpul stok fresh orange neyh..
=)